Grönt samarbete med Northern

Grönt samarbete med Northern

Den mörka, mystiska gröna färgen, 7163 Northern Mystic, är i bakgrunden av Hifive möbel, designad av Rudi Wullf för Northern. Pall (Northern), mässingsring (Kristina Dam) och vas (Hay). Styling Kråkvik & D’Orazio. Foto: Lasse Fløde.

Nytt livsstilskoncept

Sedan Northern Lighting etablerades 2005, har de lyst upp flertalet hem med sina lampor. Nu i vår har de satsat stort, och skapat ett helt nytt koncept genom varumärket Northern. Det nya varumärket har skapat nya möjligheter och under Stockholm Furniture Fair lanserade Northen sin debutkollektion.

Northern

Den entusiastiske, Northern Lighting-grundaren, Ove Rogne, har tillsammans med Morten & Jonas utvecklat ett helt nytt koncept med Northern

Det har varit viktig för trion att sätta samman vackra och funktionella produkter som hänger ihop i en kollektion. – En produkt från Northern är vacker; det är något nytt som ingen har sett tillverkas tidigare, säger Ove Rogne. Produkten ska också vara funktionell och gjord i hållbart material för att skapa produkter som kan bli klassiska med tiden, fortsätter han.

En unik grön färg

Det nya varumärket har framtagits i nära samarbete med designern Morten Skjærpe Knarrum och Jonas Norheim, som står bakom designstudion Morten & Jonas. När de planerade den nya lanseringen var det viktigt att alla detaljer var perfekta. Design Director, Morten Skjærpe Knarrum, tog kontakt med Jotun för att få lufta sina tankar om att ta fram en färg som skulle passa till konceptet.

De hade redan helt klart för sig att färgen måste vara i en grön nyans, och därefter började samarbetet med Jotun. Beskrivningar och önskemål skickades fram och tillbaka. Kulörexperterna på Jotuns laboratorium jobbade därefter utifrån flera olika varianter. Färgerna blev justerade och målades sedan upp på större ytor innan den slutliga versionen godkändes tillsammans med samarbetspartnern.

Wired av Morten & Jonas

Hyllan Wired är designad av Morten & Jonas, blomkrukan Oasis av Ann Kristin Einarsen (Northern). Väggen är målad med LADY Pure Color 7613 Northern Mystic. Foto och styling: Tekla Severin.

Perfekta kombinationer

– Det vi är oroade över när vi skapar nya färger är om de kommer att fungera bra på stora ytor, säger Lisbeth Larsen, global färgchef på Jotun. – En perfekt väggfärg ska inte vara dominerande i ett rum, utan skapa en bra ram runt möbler och övrig inredning. Det tycker jag att vi har fått till med kulören 7613 Northern Mystic. Den är särskilt vacker och perfekt dämpad till den supermatta väggfärgen LADY Pure Color. – Kulören är även en bra basfärg som lätt kan kombineras med ett brett spektrum av olika nyanser. Från ljusare gröna nyanser till dämpade, mörkare ocker-toner.

Meet Northern

Jotun 7613 Northern Mystic är perfekt i kombination med ett stort spektrum av nyanser, som här – i kombination med 20047 Blushing Peach på väggen – och loungestolen Oblong i en varm, orange nyans. Klädstativet Nook smyger sig elegant mot väggen. Foto och styling: Tekla Severin, från Meet Northern i Stockholm.

En produkt från Northern är vacker; det är något nytt som ingen har sett tillverkas tidigare, säger Ove Rogne

Djup och bra basfärg

– 7613 Northern Mystic är verkligen den djupa och lite mystiska färg som vi önskade oss, säger Morten Skjærpe Knarrum. – Vi vill att den ska ge känslan av att stå i en skog , där dagsljuset tränger i genom den täta vegetationen.  – Processen med att framställa färgen visade sig vara mer tidskrävande än vi hade trott. Men, med en seriös samarbetspartner som Jotun, kunde vi känna oss trygga genom hela skapandeprocessen. Resultatet är en färg som skapar harmoni runt våra nya produkter, men också en bra basfärg som kan kombineras med olika färgnyanser oavsett inredning.

Northern Mystic

LADY Pure Color 7163 Northern Mystic. Stolen Oaki, designad av Stine Aas (Northern), bord från Oslo Deco, tallrik från Menu, keramikskål och kanna från Bolina. Styling Kråkvik & D’Orazio. Foto: Lasse Fløde.

LADY 7613 Northern Mystic

LADY 7613 Northern Mystic är en djup perfekt dämpad grågrön ton, snygg i kombination med gyllene material som mässing och koppar. Den är tuff tillsammans med marmor och ljusa träslag, men också ädlare träslag som teak, mahogny och ek. 7613 Northern Mystic har en lite svalare underton än 8422 Green Marble. Kombinera den gärna med ljusare gröna som vår mycket omtalade 7163 Minty Breeze eller mildare toner som 8478 Pale Green och 8281 Pale Linden.

Utställningen Meet Northern

Under Stockholm Design Week, bjöd Northern in till en exklusiv utställning, ”Meet Northern”. Debutkollektionen presenterades av den talangfulla, färgglada fotografen och utställningsdesignern, Tekla Severin. Ett helt konstgalleri var inrett med alla nyheterna från Northern och inramade av de vackra färgerna från Jotun – inklusive den nya färgen 7613 Northern Mystic som även blev introducerad samtidigt!

Det stora fokuset på färgsättningen runt lanseringen var ett medvetet val från designernas sida. – Färger är viktigt och är med i skapandet av harmoni både runt och på våra produkter, säger Over Rogne. Det skapar ett fullständigt  uttryck av vår kollektion. Uttrycket av ett objekt ändras ofta genom att lägga till eller byta ut en färg, och med färger kan du skapa värme, stämning och inspiration, säger Rogne.

Foto Hekla Severin

Tekla Severin hade skapat en lekfull och färgstark utställning inför Northerns lansering. Lampan Gear Floor hamnar i fokus med hjälp av en målad cirkel på väggen i kulören 20047 Blushing Peach. Den mörka, blålila kulören är i 4143 Anemon. Foto och styling: Tekla Severin.

Foto Hekla Severin

Pigga färgkombinationer med Jotuns kulörer 20047 Blushing Peach och 10001 Dijon Yellow – partiet vid dörren är i kulören 2846 Bordeaux  Alla möbler på bilden är från Northern, foto och styling: Tekla Severin.

Northern har redan fått mycket positiva uttalanden om sig inom inredningsbranschen – och vi önskar dem all lycka till med den fortsatta storsatsningen!

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar med utveckling av Jotuns alla färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och renoveringstips skapar hon inspiration för förnyelse av ditt hem.

Här är årets färgtrender för 2024!

Dags att fräscha upp ditt hem med nya, moderna färger? Vi hjälper dig! Här listar vi årets 9 stora färgtrender…

Välkommen till Julia Dangs kreatörsstudio

När kreatören Julia Dang besökte lanseringseventet för vår senaste LADY-färgkarta CANVAS blev hon inspirerad till att måla om hela Studio…

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

Ett lugnare uttryck med kalkfärg

Funderar du på att måla med kalkfärg? Inspireras av Emelie Augustssons vackra vardagsrum målat med vår kalkfärg LADY Minerals i…

Hemma hos Sara Biderman

Välkommen hem till stylisten Sara Biderman! Denna eleganta lägenhet i Vasastan i Stockholm präglas av lugna, dämpade kulörer – en…

Dova, beige färger hos Emma Melin

Har du också inspirerats av Emma Melin och hennes fina hem på Instagram? Vi fick chansen att hälsa på och…