Harmoniska färgval – ihop med trä

Harmoniska färgval – ihop med trä

Detta blogginlägg är skapat av Elisabeth Heier i samarbete med Nina K. Mørkve, skandinavisk kulörchef på Jotun. Bilden ovan: LADY Pure Color 10961 Raw Canvas på väggar och LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Vit på lister. Foto och styling: Katerina Dima.

I den här intervjun har jag fått goda färgråd av Nina Klæboe Mørkve, kreativ och kunnig, skandinavisk kulörchef på Jotun! Du kan läsa den första delen av intervjun här som bland annat handlar om vita färgval!

Gyllene färger

Vi skandinaver är inte lika försiktiga längre när det kommer till färger och det är inte bara vitt, grått och beige som gäller. Det finns så många fina färger att välja mellan och många älskar de gyllene färgerna. 10961 Raw Canvas är en populär färg och ovan är den framgångsrikt kombinerad med ett ljusgrått golv, lister i 9918 Klassisk Vit och möbler i ljus ek. De svarta detaljerna stramar upp helheten.

Vilka färger kommer göra sig bra ihop med detta, i angränsande rum?

Nina: Ja, här har man många möjligheter! Jag vet nästan inte hur jag ska börja faktiskt. Du kan självklart gå på en ljusare färg som en gyllene vit 1108 Lotus om du gillar det gyllene, ljusa och lätta eller så kan man vara lite mer vågad och gå på en mörkare gyllene variant som 10962 Sandy eller 10963 Golden Bronze.Gyllene brons färger

LADY Pure Color 10963 Golden Bronze

Ska man hitta en mer neutral kombination men som ändå skapar kontraster, skulle jag kika på den gyllene grå 1462 Grå Skiffer eller den mörkare 1434 Elegant. Föredrar du en mer brunaktig variant är den gråbruna 10835 Velvet Grey, 10965 Hipster Brown eller 10964 Smoked Oak fina val. Eller, helt svart som i 9938 Naturligt Svart.

Man kan också använda en komplementfärg och då skulle jag kika på 5030 St. Pauls Blue eller en klarare blå färg som 5455 Industrial Blue för den som gillar blå färger med lite mer kraft i. Som sagt, sådana gyllene färger är otroligt spännande och har överraskande många fina kombinationsmöjligheter.

Nämnde jag grönt? Inte? – Även gyllene gröna färger som 8468 Green Leaf kan vara fina här. Då är vi inne på en färgsättning med närliggande färger, som vi säger.

Onlydecolove Raw CanvasLADY Pure Color 10965 Raw Canvas. Styling och foto: Katerina Dima.

LADY 10965 Hipster Brown och 10961 Raw CanvasHarmoniska kombinationer till mörkt trä, LADY Pure Color 10961 Raw Canvas ihop med 10965 Hipster Brown – och ett kök i mörkt trä! Köket är designat av Norm Architects för Reform.

Färgpaletter till Raw Canvas

LADY 1108 Lotus.LADY 10961 Raw Canvas.LADY 10962 Sandy.LADY 10963 Golden Bronze.

Färger till kök

Vi väljer inte längre bara vita kök och vill därför ha färger som framhäver materialet i vårt kök. Färgerna gör rummet personligt och härligt att vara i. Olika träsorter ser vi mycket av och nedan har det mörka köket fått en väggfärg som är en dämpad rödrosa färg. LADY 20120 Organic Red är varm och bränd i tonen och du hittar både inslag av rött, rosa och brunt i den behagliga färgen. Vad bör du tänka på om du väljer en sådan färg?

Nina: Roströda och terrakottaaktiga färger som den här kan passa in i många olika paletter. De kan finna sin plats bland vita, beige, grå, gråbeige, gröna, rosa och blå färger. Också här kan jag rekommendera att se lite extra på undertonen i den roströda färgen. Är den mer gyllene eller drar den mot blå/vinrött? Utifrån detta kan vi säga att de gyllene roströda färgerna  oftast är finast till de mer gyllene vita, grå, beige, gröna och rosa. De mer blåaktiga röda färgerna gör sig bäst till de mer kyliga färgerna bland de vita, greige, gröna, blå och rosa. Jag tror det handlar mycket om att våga lite! Det kan bli otroligt varmt och behagligt med dessa roströda och brända färger och de kan användas både till det moderna och till det mer traditionella.LADY Pure Color 20120 Organic RedLADY Pure Color 20120 Organic Red

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Här har det mörka träköket fått sällskap av väggar målade i LADY Minerals 8469 Green Leaf, en mellangrön färg med djup. Vitt kakel och bänkskiva i marmor stramar upp uttrycket.LADY-Minerals färgerLADY Minerals 8469 Green Leaf.

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

Gröna färgval

Gröna färger upplevs som lugnande, friska och avslappnande men som med alla andra färger gäller det att hitta rätt nyans. – Vad bör man tänka på när man vill ha gröna väggar?

Nina: Grönt kan bli en överraskande fin basfärg om man vågar utmana grå och beige. Grönt kan göra sig mycket bra ihop med olika färger och material och grönt kommer i många olika varianter som skapar olika stämningar. Från de svala, nästan blåaktiga mintfärgerna till de mer gyllene, frodiga varianterna. De kan också vara klara och skarpa eller mer dämpade. De flesta kommer hitta en grön färg som de gillar men också här bör man se till undertonen.

Om jag ska generalisera lite rörande grönt så måste det vara att de ljusa och kyliga mintaktiga färgerna gör sig bäst till rena vita färger och kulörta färger med lite gråaktighet över sig. Gyllene vita och utpräglade gyllene beige färger kan se lite smutsiga ut intill. Å andra sidan är dessa svala mintiga färger till exempel otroligt läckra till dämpade blå färger för dem som vill betona det kyliga. I övrigt vill jag som alltid rekommendera att tänka till vad gäller andra färger i bostaden – både färger i angränsande rum men även färger på golv, möbler, andra ytor, detaljer som fönster och lister etc. En genomtänkt och enhetlig färgpalett är otroligt fin att omge sig med och något man kan leva länge med oavsett trender som kommer och går.LADY Balance färgkartaLADY Pure Color 7163 Minty Breeze.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Läs mer om våra vackraste gröna färger.

Kombinationer till mörkt trä

En grön färg många har målat med de senaste åren, inkluderat mig själv, är 7163 Minty Breeze. Färgen är en grå, lite smutsig mintig färg. inte pastellaktig och inte heller dämpad och diskret. Gillar du grönt men vill ha en dämpad variant är den här färgen ett bra val. Den är läcker till både ljusare mintiga färger samt de vackra färgerna 6325 Balans och 5180 Oslo. Minty Breeze är också fin ihop med dämpade beige färger som 1016 Blek Sand, 1233 Mohair och 10249 Sober och kombinerad med vitare färger som 7236 Chi och 9918 Klassisk Vit. Den fungerar även utmärkt ihop med både ljusa och mörka träslag.Sommarsnö Elisabeth HeierLADY Pure Color 1928 Sommarsnö. Foto och styling Elisabeth Heier

Vill du ha ljusa väggar till mörkt trä eller svart kan färgen LADY 1928 Sommarsnö vara ett fint val. Färgen är ljus greige, inte beige- inte grå utan någonting mittemellan. Den rekommenderas ihop med rena vita färger som 9918 Klassisk Vit och inte gulaktiga färger som Bomull och Eggvit. Sommarsnö är också läcker till kalkgrå. Här är tak och gipsrosett målat med LADY Perfection 9918 Klassisk Vit, listverk i LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Vit.LADY 9918 Klassisk vit.LADY 1928 Sommarsnö.LADY 10342 Kalkgrå.

Harmonisk bas

En annan bra och allsidig färg som har blivit en favorit hos många är LADY 10678 Space. Färgen är en ljus, dämpad och lite gråaktigt beige färg. Den är varken för röd eller gyllene utan en perfekt, lugn beige ton som gör sig bra ihop med en mängd färger. Vill man ha en lugn  och harmonisk atmosfär av beige och bruna färger är nya 12075 Soothing Beige och 12076 Modern Beige fina intill.10678 SpaceLADY Pure Color 10678 Space

LADY 10678 Space kan kombineras fint med klassiker som 1931 Kokos och 1929 Muskotnöt, eller den mörka 10249 Sober. Ihop med den varma grå färgen 1352 Form kommer den dra sig mer åt det dämpade hållet. Med andra ord, en mycket allsidig färg! 10678 Space är en av de färger som både låter sig kombineras med 9918 Klassisk Vit, 1624 Lätthet, 1001 Eggvit och 1453 Bomull.Lady Minerals Vallmofrö Wheat ask engLADY Minerals 1877 Vallmofrö ihop med kök i ljus bambu. Foto och styling: Kine Ask Stenersen/Ask & Eng

Nordiskt uttryck med ljust trä

Trä i olika nyanser ses både i kök, möbler och andra inredningsdetaljer. Många vill ha det ljusa nordiska uttrycket som aldrig blir omodernt. Väggen ovan är målad med LADY Minerals 1877 Vallmofrö, en gulaktigt grå färg som gör sig fint till det ljusa bambuköket. – Har du några goda råd när det gäller färger som passar bra ihop med ljust trä, Nina?

Nina: Jag kan säga att det finns många möjligheter när man väljer färg ihop med ljust trä. Du kommer hitta fina alternativ bland både vita, beige, grå och kulörta färger. Det är ju så att trä är ett vackert material som skapar levande kontraster till väggfärger oavhängigt av färgen på väggen. Man behöver bryta av lite för att skapa en spännande och levande atmosfär.

Generellt så måste jag säga att om du känner dig osäker på om färgen du vill ha på väggen kommer passa till träet du har, så hämta ett större färgprov hos någon av Jotuns återförsäljare – eller investera i en lite provburk och testa färgen! Det kostar så lite men ger så mycket bra hjälp när man ska välja färg.LADY-Minerals färgerLADY Minerals 1877 Vallmofrö

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

Provmåla alltid!

Vid val av färg är det alltid bäst att provmåla en mindre yta i det rum där färgen ska vara eller köpa extra stora färgprover. Färgerna ändrar sig i skiftande ljus under dagen och i lampljus – och de påverkas av färger i omgivningen. Färger på dina möbler eller i angränsande rum kommer påverka upplevelsen av färgen. Färgreflektioner från gröna träd och det röda grannhuset kan också påverka.

Vill du inte provmåla rakt på väggen kan du måla på en lös skiva eller på vita papper. Betrakta färgen i det ljusförhållandet som du ska ha färgen, både i dagsljus och i lampljus. Betrakta alltid färgen under ett helt dygn så att du ser den i olika ljusförhållanden. En färg som var läcker hos en väninna behöver inte nödvändigtvis bli lika fin hemma hos dig – och, tvärtom! Välj inte bort färger bara för att du har hört att de inte passar hos andra. Testa, testa, testa :)

 JOTUN Kulörprov Interiör

JOTUN Kulörprov Interiör

 • Tryggt kulörval
 • Matt yta
 • Rätt kulöråtergivning

Ett sista tips från Jotuns färgexpert!

Allt för många ser på färgen i det starka ljuset från en arbetslampa när de renoverar. Det är inte vägen till rätt färg! Det är också alltför många som gör valet i en butikslokal, som har en helt annan belysning än den vi har hemma i en bostad. Mitt sista tips är att det är okej att ta hjälp! Du kan få fina färgråd kostnadsfritt här på bloggen! – Det kan också vara en bra investering att hyra in en färgexpert eller inredningsarkitekt några timmar för att få vägledning innan du sätter igång med en större renovering.

Nina och Elisabeth har också gjort en guide till harmoniska val av vita färger – läs mer här!

Avatar

Elisabeth – Inredningsdesigner och stylist

Elisabeth Heier-Werner är gästbloggare hos oss. Hon arbetar som inredningsdesigner och stylist och är alltid på jakt efter smarta lösningar och något vackert att vila ögonen på. Hennes blogg är en av Norges största inspirationsbloggar inom inredning.

Tidlöst badrum hos Frida Fahrman

Frida Fahrman, infuencer på Elle och Elle Decoration, har precis renoverat ett härligt familjebadrum. På väggarna färgen LADY Aqua 1024…

Grönskan flyttar in i Kvarngården

Hos Sofia och Nils Odier på Västerlen har golvet fått en grön färg, 7613 Northern Mystic. Kvarngården på Västerlen Mitt…

Inspiration till hemmakontoret

LADY 20145 Wisdom är magisk, lugnande och uppmuntrar till att tänka klart – i en elegant atmosfär i hemmakontoret. Ny jobbvardag Det…

Vårligt och vackert med rosa vardagsrum

Dagarna har blivit längre och vi njuter av ljuset som är tillbaka efter vinter och mörker. Kanske ger det dig…

Våra bästa tips på förnyelse med färg!

Skapa magi i inredningen genom att använda färger! LADY Pure Color 5489 Free Spirit är en optimistisk färg som är vacker i…

TED SPACE – Vår framtida bostad?

I utställningen Ted Space, under Stockholm design week, visade Hanna Nova hur hon tror att vi kommer leva och bo…

Go to top