Naturliga kombinationer med närliggande kulörer

Naturliga kombinationer med närliggande kulörer

Den nya färgkartan CANVAS från Jotun LADY innehåller nya inspirerande kulörter och bra tips på hur du kan skapa behagliga uttryck genom att kombinera närliggande kulörer!

På bilden: Skapa mjuka och optimistiska kombinationer genom att kombinera närliggande kulörer, som på bilden. Skåpet är målat med LADY Supreme Finish i 7386 Pistachio, dörren är målad med LADY Supreme Finish 1775 Fresh Pasta. Den ljusa väggen är målad med LADY Pure Color, vår mattaste färg någonsin, i 1622 Reflektion.

När närliggande kulörer möts skapar du en harmonisk atmosfär som kännetecknas av mjuka övergångar.

Vad menas med närliggande kulörer?

I vår nya färgkarta CANVAS fokuserar vi på färglära och olika färgsättningsstilar för att ge dig några enkla knep inför att du ska måla om eller renovera hemma. En smart och användarvänlig stil är det vi kallar för närliggande kulörer.

Närliggande kulörer är helt enkelt kulörer som ligger nära varandra i färgcirkeln, utan att höra till samma kulörfamilj – som till exempel gult och grönt, gult och orange eller blått och grönt. Att använda sig av närliggande kulörer är ett enkelt sätt att få en färgrik, men samtidigt enhetlig, färgsättning hemma.

Närliggande kulörer kan antingen tas från samma kvadrant eller samma halvcirkel. Ju större avstånd kulörerna har i färgcirkeln, desto större kontrast får du när du kombinerar dem. Vi är många som dras naturligt mot de närliggande kulörernas mjuka harmoni. Och det är inte så konstigt – detta är kombinationer som det är skönt att vila ögonen på!

LADY Pure Color 5081 Fabrikk

Det är Jotuns duktiga kulörteam, lett av vår globala kulörchef Lisbeth Larsen, som har satt ihop denna kulörinriktning bestående av harmoniska, närliggande kulörer. Här ser du hur den vackra blå vasen framhäver intensiteten i den gröna blomsterstjälken. Tillsammans ger de extra energi till en annars neutral interiör. Väggen är målad med LADY Pure Color i 5081 Fabrik.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Frisk optimism med gula och gröna kombinationer

Den klassiska kombinationen av de närliggande färgerna gult och grönt gör sig bra ute i naturen – och i interiören! Vi är särskilt förtjusta i den mjuka kombinationen med pastellgula 1775 Fresh Pasta och den härliga gröntonen 8493 Green Tea. Tillsammans för de tankarna till det mjuka solljuset som kan skymtas fram mellan de gröna löven en varm sommardag.

Den glada pastelltonen 1775 Fresh Pasta ger en optimistisk och distinkt karaktär till varje rum. När den kombineras med 8493 Green Tea ger associationer till mjukt solsken filtrerat genom löven på ett träd.

LADY Nabofarger

Den gröna väggen är målad med LADY Pure Color i 8493 Green Tea. Den gula väggen är målad med LADY Pure Color, vår mattaste färg någonsin, i 1775 Fresh Pasta

Solens färg, gult, är synonymt med glädje, optimism och liv. Även de mest subtila gultonerna kommer att ge en upplyftande energi in i rummet.

LADY 1775 Fresh Pasta, LADY 7386 Pistacchio, 8493 Green Tea, LADY 9918 Klassisk Hvit.

Vänliga, närliggande kulörer i en vacker harmoni. Den mjuka, pastellgula nyansen 1775 Fresh Pasta gör sig bra i kombination med mjuka gröntoner. Förutom 1775 Fresh Pasta ser du 7386 Pistachio, 8493 Green Tea och den vita neutrala tonen 9918 Klassisk Vit.

Djupa, rustika kulörkombinationer

Det är inte bara de ljusa, närliggande kulörerna som passar bra ihop – även de djupare och mer rustika närliggande kulörerna gör sig bra i kombination. Du kan uppnå mer djup i interiören genom att kombinera en skarpare, mer rustik gulton, som till exempel 0288 Mexico, med mörka, dämpade gröntoner, som 7685 Subtle Green och 7686 Mindful Green.

LADY 7685 Subtle Green, LADY 0288 Mexico LADY 7686 Mindful Green, LADY 7386 Pistacchio

En kombination av djupa, rustika närliggande kulörer ger rummet en jordnära förankring. Väggarna i det yttersta rummet är målat med LADY Pure Color i 7685 Subtle Green, listerna är målade med LADY Supreme Finish i 7686 Mindful Green. Lägg märke till taket som är målat med LADY Perfection i den varma gultonen 0288 Mexico. Väggen i det innersta rummet är målat med fräscha 7386 Pistachio.

Vi är många som dras naturligt mot de närliggande kulörernas mjuka harmoni. Och det är inte så konstigt – detta är kombinationer som det är skönt att vila ögonen på!

Skapa värme med jordnära kulörer

Vill du ha rum med en varm och jordnära känsla kan du låta dig inspireras av kulörerna i den gula och röda halvdelen av färgcirkeln. Gult, orange och rött orange är en trio av vackra, närliggande kulörer som tillsammans skapar ett rustikt och naturligt kulöruttryck i hemmet.

Gult, orange och rött är en trio av vackra, närliggande kulörer som skapar en jordnära känsla hemma.

LADY 8583 Earthy Yellow, LADY 0288 Mexico, LADY 20217 Muted Coral

Sand, öken, värme och glödande solljus. De vackra gultonerna 8583 Earthy Yellow och 0288 Mexico är fina tillsammans men får en boost av värme och spännande energi med den närliggande kulören 20217 Muted Coral.

Den vackra trion 8583 Earthy Yellow, 0288 Mexico och 20217 Muted Coral är en härlig palett för dig som önskar en naturlig, opolerad och ärlig stil. Nyanserna låter dig fånga stämningen från avlägsna ökendalar och soluppgångens värme, nästan röda solljus. Tillsammans återställer de kopplingen till det naturliga och det verkliga och låter oss ta in styrka och stabilitet i vårt eget hem.

LADY 20217 Muted Coral

Den tidlösa nyheten 20217 Muted Coral ger värme och lugn energi. Vacker i sin ensamhet – men också härlig i kombination med gultonerna 8583 Earthy Yellow och 0288 Mexico för en äkta och opretentiös karaktär.

LADY 8583 Earty yellow_LADY 0288 Mexico

Lugnt, naturligt och äkta. De rustika gultonerna ger värme och ro till vilket rum som helst. Lägg märke till dekorelementen i trä – de naturliga rödtonerna i träet får fram värmen i gultonerna. Väggen är målad med LADY Wonderwall i 8583 Earthy Yellow, taket är målat med LADY Perfection i 0288 Mexico.

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Långvarigt vackert, matt utseende
 • Extremt slitstark
 • Extremt slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel att måla med – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Stort kulörurval
 • Täckgaranti

LADY 0288 Mexico

Naturliga kulörval för dig som vill ha en rustik, opolerad och ärlig stil. Väggen är målad med LADY Pure Color i 0288 Mexico.

LADY 0288 Mexico

En vacker, gyllene ton med gröna inslag.

Unik kulörupplevelse med LADY Pure Color

Med den supermatta finishen i LADY Pure Color, kommer varje kulör till sin rätt. Den supermatta färgen ger rummet en helt speciell atmosfär och väggarna får ett supermatt, mjukt och exklusivt utseende. Färgen är slitstark och du får garanterat bra täckning på två strykningar. Och för dig som vågar använda de lite mer färgglada kulörerna – då ska du välja denna!

LADY Pure Colors varma och supermatta finish ger en unik, vacker kulörupplevelse. Äktheten i kulörerna kommer till sin rätt – helt fri från reflektion.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt, exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Se mer från den nya färgkartan CANVAS

Kulörerna vi omger oss med betyder mer än någonsin – både när det gäller vad de säger om oss och hur de berikar atmosfären i hemmet. Här kan du utforska de andra färgsättningsstilarna i den nya färgkartan CANVAS:

Läs mer om monokrom färgsättning.

Läs mer om komplementkulörer.

Läs mer om neutraler.

Läs mer om CANVAS.

 

Styling: Kråkvik/DÓrazio

Foto: Anders Schønnemann

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…