Så här bor vår kulörexpert Annika!

Så här bor vår kulörexpert Annika!

Våga satsa på mörka kulörer! Så här fint blir det med den mörkblå nyansen 4744 Sophisticated Blue i Annikas stora allrum som har mycket ljusinsläpp. Här hittar du mer inspiration från Annika och hennes hem. Längre ner i inlägget hittar du även hennes fem bästa färgsättningstips!

Bilden ovan: Väggarna är målade med LADY Pure Color 4744 Sophisticated Blue, taket med LADY Perfection 1624 Lätthet och snickerierna med LADY Supreme Finish Silkematt 1624 Lätthet.

Ger personliga färgsättningstips

Inspireras av vår duktiga kulörrådgivare Annika Lindskog! Hon arbetar som Jotuns egna kulörexpert och ger dagligen värdefulla tips och råd på Jotun Kulörrådgivning till alla som behöver hjälp med färgsättning i sitt hem. Vi på Jotun tycker att Annika har en fantastisk förmåga att känna in vad som fungerar.

När jag kommer in i ett hus känner jag ganska direkt vilken färgskala som passar huset, utifrån ljuset och omgivningarna

Annika Lindskog arbetar som färgsättare och hjälper andra att välja en harmonisk färgsättning till sina hem, bland annat via Jotun Kulörrådgivning.

Ska du måla om? Ta hjälp av Annika via Jotun Kulörrådgivning!

Vardagen för en kulörrådgivare – en kontorsvägg fylld med färg!

Kulörta och kalla toner

I hennes eget hem har hon utgått från att huset är placerat nära vattnet. Färgskalan går därför i blått, grönt, grått och vitt. En kall färgskala helt enkelt, med kulörta detaljer. Och ett rum i rosa!

Huset ligger precis vid vattnet och en liten båthamn så det var självklart att det skulle vara en blågrön färgskala interiört.

Väggarna är målade med LADY Pure Color 4744 Sophisticated Blue, taket med LADY Perfection 1624 Lätthet och snickerierna med LADY Supreme Finish Silkematt 1624 Lätthet.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

Perfekt, helmatt tak
 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

Vår bästa färg – till trä och panel
 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Den ljusblå väggen får sällskap av en lila byrå och matchande tavla.

Målar de vita delarna i samma kulör

När Annika skulle färgsätta sitt hem bestämde hon först den blågröna färgskalan och därefter en vit kulör.

– När jag valt färgskala, utan exakta kulörer, börjar jag alltid med det som ska vara vitt: tak, fönster, dörrar och övriga snickerier. Då försöker jag hitta en vit ton som kommer fungera med den färgskala jag vill ha, säger Annika.

Valet föll på 1624 Lätthet som hon tycker är en fin vit ton som fungerar till det mesta. Den är lite varmare än en helt kritvit nyans, men vitare än till exempel 1453 Bomull. När allt det vita är målat i samma vita kulör så ser det vitt ut, även om man väljer en något varmare vit ton. Se fler tips från Annika längre ner!

När den vita tonen är bestämd är det bara att lägga pussel och få ihop en färgsättning där det blir ett lagom hopp i kulörthet och kontrast mellan rummen. Voilà!

Vita fönsterlister och vitt tak matchas med den mörkblå kulören 4744 Sophisticated Blue på väggarna.

”Färghjärnan” alltid igång

Annika berättar hon får inspiration från väldigt mycket i sin omgivning.

– Min färgkombinerande hjärna är alltid igång! Den är ständigt analyserande kring vilka kulörer jag ser tillsammans. Det kan vara i naturen eller i stan. Eller fin färgkombination i klädväg, eller frukt och grönt i köket. Ja, allt möjligt helt enkelt! säger Annika.

Inredningsmagasin på hög för inspiration! I bakgrunden ser vi väggar målade med LADY Pure Color i den ljusblå nyansen 5452 Nordic Breeze. Taket är målat med LADY Perfection 1624 Lätthet och snickerierna i LADY Supreme Finish Silkematt 1624 Lätthet

Inredningstidningar är en självklar del i Annikas vardag. Hon går även ofta på konstmuséer och gallerier för att ”tanka” färg.

Jag konsumerar väldigt många inredningsmagasin, främst från England och Frankrike. Där vågar man oftare ta ut svängarna lite mer vad gäller färg. Och, kanske det viktigaste – konst! Det kan verkligen trigga min färgfantasi.

Även köket följer det blå temat!

Vi var nyfikna på hur intresset för färg växt fram. Annika berättar att det alltid funnits där och att hon gärna målade om sitt flickrum titt som tätt.

– Jag minns att jag ofta målade om när jag bodde ”hemma” – så fort jag kunde hålla i en pensel i princip! Kan fortfarande komma ihåg min fascination över hur ljuset bryts i en prisma och man ser alla färger. Tror det var det enda jag kom ihåg från fysiklektionerna, säger Annika och skrattar.

I hallen möts vi av en vacker byrå målad i LADY Supreme Finish Silkematt i 0125 Palmetto. Härlig färgklick! Väggen är målad i LADY Pure Color 1928 Sommarsnö.

Jag har ganska mycket kulörta kulörer här hemma. Grått och beige är inte tillräckligt för att mätta mitt behov av färg!

Den blågröna färgskalan får sällskap av ett rum i rosa. Väggen är målad med LADY Pure Color 2782 Deco Pink. Taket är målat med LADY Perfection 1624 Lätthet.

Sovrummet är målat med LADY Pure Color i den svala, ljusblå nyansen 5028 Stratus och taket med LADY Perfection 1624 Lätthet.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

Perfekt, helmatt tak
 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

Annikas bästa färgsättningstips

Med den gedigna erfarenhet Annika har vill vi ju självklart ta del av hennes bästa tips!

 • Ha koll på dina detaljer som tak, fönster, dörrar, snickerier och köksluckor. Vad har dessa detaljer för färgkod? De här detaljerna utgör ofta en ganska stor yta tillsammans och kommer att påverka hur du upplever kulören på väggarna.
 • Tänk varmt eller kallt. En varmare färgskala på väggarna passar bra ihop med varmare vita detaljer medan en kallare färgskala passar bättre ihop med kritvita detaljer.
 • Börja med att välja kulörer till kök och vardagsrum och ta hänsyn till kulörer på köksluckor och övriga detaljer. Därefter brukar det vara lätt att hitta en harmonisk färgskala till resten av bostaden. Många börjar annars med sovrummen och kan sedan få svårt att få ihop det när man ska välja kulörer till kök och vardagsrum.
 • När du väl har hittat en färgskala som du gillar – lägg ut färgproverna i den ordning som de ska målas (enligt din planlösning). Lägg ett större färgprov av den vita kulör som du har på dina vita detaljer underst. Visualisera hur det kommer att upplevas genom att gå genom rummen. Försök att få till en lagom skillnad mellan rummen.
 • Provmåla sen på stora papper som du kan flytta runt. Då kan du se hur kulören upplevs på olika ställen, i olika ljus.

Annika framför 2489 Bella till vänster och 1520 Cheerful Peach till höger, två av kulörerna från senaste LADY-färgkartan STORIES.

När hon funderar på sina favoritkulörer från STORIES börjar hon redan fantisera om färgskalan i sitt nästa hem.

– Jag bara älskar 2489 Bella och 8575 Natural Green, helt underbara! Jag gillar dem för att de är så mättade. Kanske får de följa med in i nästa hem…, säger Annika.

Foto: @creativebyannika

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…