Årets viktigaste inredningstrender

Årets viktigaste inredningstrender

Ett badrum som ett äventyr; från säsongens inspirerande tendensutställning på Oslo Design Fair. Färg på väggen: LADY Aqua Våtrumsfärg 6352 Evening Green.

Inredningstrender för 2018-19

24.-26. januari gick Oslo Design Fair av stapeln i Lillestrøm och mässan hade denna gång Identitet som tema. Under de senaste åren har tendensutställningen på mässan markerat sig som en inspirerande utställning och något som de flesta mässbesökande ”måste” få med sig – och denna gång var alla utställningarna målade med färger från LADYs nya färgkarta. Oslo Design Fair presenterade också ett mycket professionellt program, där bland annat vår egen kulörchef, Lisbeth Larsen fanns med på öppningsdagen. Se vilka färger som hon anser blir de viktigaste 2018 här.

Identitet

Kirsten Visdal har varit kurator för tendensutställningen och tolkat mässtemat Identitet genom fyra trender hon tror på framöver: Androgyn, Tolkningar, Floralsk og Klorofyll.

Kirsten Visdal

Vi har haft en period nu med fokus på Norden och Skandinavien, med trygga färger och material. Nu börjar vi fylla på igen. Vi ”safe:ar” inte längre med en grå soffa, vi använder färger och mönster. Vi är mer lekfulla.

Med stylisten Per Olav Sølvberg som kreativ partner är tendenserna presenterade i fyra upplevelseområden.

– Identitet handlar om att berätta vår historia och vilka vi är och på detta sätt skapa olika, unika stämningar. Dagens teknologi ger tillgång till inspiration och intryck från hela världen som vi samlar och använder till att uttrycka identitet – antingen det handlar om att visa vem vi är eller den vi önskar att vara.

Harmoniska färger och lekfullhet

Färgpaletterna är dämpade och harmoniska men får också sällskap av klara kontraster och mönster och inte minst några spännande kombinationer där traditionella material möter high-tech – med roliga resultat.

– Det handlar mycket om att hitta sin egen smak och stil, berättade Lisbeth Larsen under sitt inlägg på mässan. – Känn efter vad DU trivs med – och var gärna lite lekfull, säger hon. Här är alltså Jotuns kulörchef och kurator Kirsten Visdal helt eniga – lekfullhet är tillåtet och helt tidsenligt. – Vi ser också mer färger i badrummen – och vi ser mer färger i taken, berättade kulörchefen. Få inspiration till färg i taket här!

Nedtonad palett

Androgyn är draperad i en nedtonad och monokrom färgpalett med vackra möbler från Menu, en av flera samarbetspartners i utställningen. Den androgyna tendensen är lekfull och drömmande i uttrycket. Skillnaden mellan design och konst, användning och dekorering, suddas ut.

Oslo Design Fair - tendenser

Den mörka grå nyansen 1434 Elegant i supermatta LADY Pure Color, skapar en perfekt bakgrund för den androgyna inredningsstilen.

Oslo Design Fair - tendenser

Vi gillar verkligen hur utställningen skapar ett mer spännande uttryck med hjälp av olika ytor. Se hur coolt det är med träribborna på väggen som är målade i interiörlasyr LADY Pure Nature i färgen 9044 Kolsvart – eller golvet i sovrummet som har fått samma färg, men upplevs helt annorlunda.

Oslo Design Fair - tendenser

Oslo Design Fair - tendenser

LADY Pure Nature Interiörlasyr i färgen 9044 Kolsvart är använd på golvet och sängramen.

Tradition och varaktighet

Tolkningar av traditioner fyller hobbyrummet, där textilier och stickning får en dragning mot kulturarv och traditioner. Naturliga, varaktiga material och kvaliteter representerar trygghet i en orolig värld, där historien är en ständig källa till inspiration.

LADY 2026 Selbu

En varm, elegant rödbrun ton. Brända undertoner som påminner om teglsten ger rödtonen en härligt varm glöd. Detta är en färg med långa traditioner i vår färghistoria.

Här ser vi bland annat klassiska Buddastolar i ny design och ny färgprakt med den traditionella Jotun färgen, 2026 Selbu. Detta är en färg som har varit mest använd utomhus men som här skapar en varm och trygg ram runt utställningen.

Oslo Design Fair - tendenser

Sticktrenden är på inget sätt över! Handarbete, tradition och varaktiga material skapar trygghet och igenkänning i en annars kaotisk värld. Ljussättningen och olika glansgrader spelar oss ett litet spratt här vad gäller färgåtergivningen. Både väggar och möbler är målade i färgen 2026 Selbu.

Oslo Design Fair - tendenser

Stolarna är målade med LADY Supreme Finish i färgen Jotun 2026 Selbu.

Perfekt operfekt

Blommor präglar matsalens Floralska tendens, hur avfallna kronblad är lika vackra som friska växter. – Förra året gick alla med blommiga kjolar. Blommor är nu på väg in i inredningen i form av broderier, tryck, växtfärger och dofter, förklarar Visdal.

Oslo Design Fair - tendenser

Oslo Design Fair - tendenser

Det ska inte längre vara så perfekt och strömlinjeformat. De torkade blommorna representerar tidsandan, där vi också önskar att se det vackra i det operfekta. Den bruna väggen är målad med  LADY Pure Color i fargen 10965 Hipster Brown

Naturens textur

Klorofyll-tendensen fyller badrummet med levande växter, botaniska uttryck och bärkraftiga kvaliteter. Inrett med badrumsmöbler av Norm Architects för Ex.t upplevs badrummet som ett uppehållsrum och underbygger tendensen att tänka nytt runt traditionella ideer om vilka funktioner ett rum ska ha.

Läs mer om Jonas Bjerre-Poulsen från Norm Architects här.

Oslo Design Fair - tendenser

Färgerna är i den blå-gröna skalan och skapar en behaglig, naturlig atmosfär. Bakom badkaret LADY Aqua 6352 Evening Green och väggen med tvättfatet är färgsatt med den magiska blå-gröna nyansen, 5454 Dark Teal. Denna oas till badrum kommer man aldrig glömma…

Oslo Design Fair - tendenser

Detta badrum talar till alla sinnen! Utställningen reflekterar både den gröna vågen som präglar vår samtid och mångfalden i naturens egna texturer.

Äntligen ser vi mer färg i badrummen igen! Få mer inspiration till badrummet här.

Kurator: Kirsten Visdal, Kreativ partner: Per Olav Sølvberg

Designer: Kristine Bjaadal Foto: Inger Marie Grini

Barbro
Barbro

Barbro – Projektledare

Barbro har lång erfarenhet av inredning och färgsättning. Hon jobbar med utveckling av Jotuns alla färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och renoveringstips skapar hon inspiration för förnyelse av ditt hem.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…