Inspireras av kärlekens färg

Inspireras av kärlekens färg

Den 14 februari är det alla hjärtans dag och då vill vi uppvakta någon vi tycker om! Det kan man göra på flera olika sätt – en kärlekshälsning, choklad, smycke, eller varför inte ett nymålat rum i kärlekens färg? Rött är dessutom en av årets trendkulörer, så passa på att förnya ditt hem med en härlig röd färg! Till exempel kan du skapa en varm och sober känsla i sovrummet med 2951 Sophisticated Red. Väggen är målad med supermatta LADY Pure Color. 

Hur firar du alla hjärtans dag?

Vi har blivit influerade av USA och numera har alla hjärtans dag blivit en kärleksfull högtid, då vi uppvaktar de vi älskar allra mest. Men varje år kommer frågan, hur ska jag uppvakta min kärlek? Vi hjälper dig!

röd färg kulör alla hjärtans dag inspiration2859 Whispering Red är en rogivande bränd rödton som gör sig läcker till en rad kulörer, såsom grått och beige.

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationEn klarröd kulör för den modiga! 20207 Statement Red ingår i paletten CURATED LIVING och är en av nyheterna från vår senaste färgkarta STORIES. Väggen är målad med vår mattaste väggfärg LADY Pure Color för ett exklusivt uttryck.

Kärlekens färg

Färgen rött symboliserar eld, blod och givetvis kärlek. Ofta är alla hjärtans dag-gåvorna influerade av denna läckra ton, då den symboliserar just kärlek. Traditionella gåvor som en bukett med röda rosor, hjärtformad choklad, smycken, och restaurangbesök är vi alla bekanta med. Men, vi är villiga att lägga till ytterligare en kärleksförklaring på listan – ett nymålat rum i kärlekens kulör. En långsiktig och fin gåva, enligt oss. Låt oss frossa i lite röd kulörinspiration!

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationDen vackra gyllenröda kulören 20167 Welcoming Red är en behaglig ton med lite bränd känsla. 

Röda kulörers effekt

Kulörer har en inverkan på oss och just de röda tonerna påverkar vårt humör och gör oss glad, pigg och kreativ. Samtidigt påverkar kulören vårt hjärta och vår hjärnkapacitet, då vi blir mer produktiva och hjärtat slår något lugnare. Röda toner gör oss även mer sociala, kraftfulla och passionerade.

Röda toner gör oss mer sociala, kraftfulla och passionerade.

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationDenna dova, vackra rödton heter 20208 Poetry Red och ingår även den i paletten CURATED LIVING från STORIES. Visst blir det fint när både panel och vägg målas in i samma röda ton? Här är väggen målad med LADY Pure Color och panelen med LADY Supreme Finish Pure Matt.

Trendiga rödtoner från LADY-färgkartan STORIES

Efter många år av grått och beige vill vi nu slå ett slag för lite mer kulörta toner i hemmet. Just röda färger med lite punsch är faktiskt en av årets stora trender! Det är också stort fokus på att omge sig med färger som skapar rätt sorts känsla och energi i hemmet. Har du behov av mer energi, optimism och kreativitet i ett rum är röda eller gula nyanser de rätta valen. Läs mer om årets kulörtrender här.

I vår globala LADY-färgkarta för 2023, STORIES, ingår den sofistikerade kulörpaletten CURATED LIVING. Där hittar du de tre trendiga rödtonerna 2951 Sophisticated Red20208 Poetry Red och 20207 Statement Red som alla tillför lite extra krydda i vardagen! Läs mer om paletten CURATED LIVING här.

Fler vackra kulörkombinationer

Kan man få för mycket av kärlekens färg? Faktum är att rött på rött blir väldigt fint! Det finns ju ett stort spektra av röda nyanser, och att kombinera till exempel en mörkare burgundyton med en klarare röd ton eller en rosaaktig nyans kan bli riktigt snyggt. Ett annat tips är att använda samma kulör,  men olika glansgrader. Det kan bli härligt effektfullt!

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationI detta rum har man kombinerat flera nyanser av rött – både i inredningen och på väggfärgen! Väggen är målad med LADY Pure Color i 20143 Lively Red och dörren med LADY Supreme Finish Halvblank i 20144 Grounded Red.

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationVisst blir det härligt med rötvitrutigt golv och klarröd bänk mot den dovt röda väggkulören? Bänken är målad med LADY Supreme Finish Superblank 20207 Statement Red och väggen med LADY Pure Color 20208 Poetry Red.

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationMåla in panelen i samma röda ton för ett enhetligt uttryck! Här är väggen målad med LADY Pure Color och panelen med LADY Supreme Finish Pure Matt, allt i sofistikerade 2951 Sophisticated Red.

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationMed den läckra kulören 2994 Heat får du helt klart energi i hemmakontoret!

Här ser du ett urval av våra läckra röda toner. Kombinera fritt efter tycke och smak!

Rött passar även bra med flera beige, gyllene toner. Vill du inte kombinera dem i samma rum går det ju faktiskt att kombinera dem emellan rummen också. Se bara hur fint det blir med den gyllenbeige dörröppningen till det burgundyröda sovrummet!

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationElegant och sofistikerat! Sovrummets burgundyton 2951 Sophisticated Red, möts av den gyllenbeige kulören 10430 Savann som både dörrar, lister, panel och vägg är målade i. Taket är målat i 0486 Early Rain/Silke.

Rött tillsammans med rosa

Röda toner är också oväntat fina tillsammans med rosa nyanser. Visst får de röda tonerna ett annat djup ihop med de rosa kulörerna?

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationRosa vägg med röd bänk och röda inredningsdetaljer – så fint tycker vi! Väggen är målad med LADY Pure Color 12120 Desert Pink och bänken med LADY Supreme Finish Halvblank 20167 Welcoming Red.

Klara, röda toner går bäst med grått

En klarröd ton däremot passar bättre till olika grå nyanser. Se några exempel nedan!

röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationSå snyggt med grå soffa framför 20208 Poetry Red!

Effektfullt med röda inslag

Känns det för vågat att måla om ett helt rum i rött? Testa då istället att måla in en dörr, trapp eller möbel! Det kommer att skapa en härlig energi i rummet och tillföra det där lilla extra.
röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationHäftigt med en röd trappa bland de kalla nyanserna! Trappan är målad med TreStjerner Golvfärg i kulören 2859 Whispering Red. Se mer av Alek Modins hem här. Foto: Alek Modin.
röd färg kulör alla hjärtans dag inspirationEn dörr målad i rött ger rummet en intressant prägel! Dörren är målad med LADY Supreme Finish Silkematt 12080 Statement Red, panelen med LADY Supreme Finish Silkematt 12080 Soft Radiance och väggen med LADY Pure Color 12080 Soft Radiance.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
  • Supermatt exklusivt utseende
  • Unik kulörupplevelse
  • Slitstark
  • Täckgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

Vår bästa färg – till trä och panel
  • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
  • Extremt slitstark
  • Suverän utflytning
  • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Vi hoppas att du blivit inspirerad och känner dig lika exalterad över att måla om i rött som vi gör! Välj och vraka bland vårt stora utbud i kärlekens färg hos din närmaste återförsäljare.

Glad alla hjärtans dag önskar vi på Jotun!

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Sovrum i kalkfärg hos Emelie Sundberg

Hemma hos fotografen och stylisten Emelie Sundberg är det inte bara vardagsrummet som målats om med kalkfärg – nu även…

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…