Detta är kulörerna för 2023

Detta är kulörerna för 2023

Härligt sovrum med nymålade väggar i kulören 1520 Cheerful Peach! Drömmer du om att måla om i år och är nyfiken på årets kulörer 2023? Vi har haft en pratstund med vår nya regionala kulörchef Birgit Torkildsby. Ta del av hennes tips på kulörerna som kommer gälla för i år och notera hennes goda råd för en lyckad och personlig kulörpalett! 

Kulörer är glädjespridare

Om du tillhör gruppen som vill få in optimism och glädje i vardagen så finns det flera kulörer du kan ta till, enligt Birgit Torkildsby. Gult är solens färg och den mest optimistiska av dem alla. Detta är fortsatt en färg som kommer gälla framöver och en tydlig trend för 2023. Är inte gult en färg som du traditionellt sett har gillat, eller varit bekväm med? Misströsta inte – gult kommer i många varianter under 2023, så chansen är stor att du hittar din favorit! Du kan också ta till andra färger med gyllene undertoner för en liknande effekt. Andra kulörtrender för 2023, som också kan fungera som glädjespridare, är friska, klara nyanser och dämpade pasteller.

Här nedan kommer massor av bra tips på kulörer som gäller 2023!

Serene Presence

Variationer av gult, gulgrönt och grönt. Denna härliga paletten kommer från vår senaste LADY-färgkarta STORIES. Paletten har fått namnet SERENE PRESENCE och är särskilt utvecklad för att skapa en skön atmosfär och ett ökat välbefinnande i vardagen. Bilden ovan t v: Gulgrönt är skönt! Förutom att kulören 8087 Vårluft upplevs som en fräsch och vänlig grönton, känns den också som en frisk fläkt med säregen karaktär. Se upp för de gulgröna nyanserna 2023!

Det viktiga produktvalet

Alla våra LADY-kulörer utvecklas med unika recept speciellt anpassade för Jotuns produkter. Jotun garanterar därför en korrekt kulöråtergivning och kvalitet endast vid användning av Jotuns produkter blandade i Jotun Kulörblandningssystem. Du kan därför vara trygg med att kulören du har valt också blir den kulören du sen får, när du väljer Jotuns kulörer och produkter. Läs mer om våra produkter här.

Tips: LADY Balance är produkten som ger dig vackra, matta väggar och samtidigt en bra inomhusmiljö. Den härligt matta väggytan låter kulörernas naturliga och harmoniska nyanser komma fram och ger dig ett rum som är trevligt att vara i. LADY Balance luktar minimalt och är godkänd av Eurofins Indoor Air Comfort Gold. Läs mer här

 LADY Balance

LADY Balance

Minimal lukt och matt, hållbar finish
 • Matt, vackert utseende
 • Certifierad för bra inomhusmiljö
 • Luktar minimalt
 • Täckgaranti

Här är både taket, väggarna och listerna målade i 8087 Vårluft för ett vackert helhetsintyck! Taket med LADY Perfection, väggarna med LADY Pure Color och listerna med LADY Supreme Finish Pure Matt.

Kulörerna för 2023 – ”ska tåla ögats slitage”

När det kommer till användningen av våra bostäder så har det skett en stor förändring de senaste åren, och våra hem har om möjligt blivit ännu viktigare för oss, säger Birgit. Vi tillbringar fler vakna timmar innanför hemmets väggar och vi utför fler aktiviteter på hemmaplan än tidigare.

Uttrycket ”Det ska tåla ögats slitage” användes av Sven Lundh, som under hela sin karriär arbetade för svenska och danska möbelproducenter som vi idag ser som något av det viktigste skandinaviska designarvet har att erbjuda, fortsätter hon. Samtidigt var han väldigt aktiv i konstvärlden under hela sitt liv. Han visste vad han pratade om när han påstod att det vi omger oss med, oavsett om det är möbler, konstverk eller kulörer, måste ha estetisk kvalitet så att vi kan stå ut med dem över lång tid. Detta är hållbarhet i praktiken!

När vi ska välja kulörer till våra hem, är den största trenden att vi nu använder mer färg – vi färgsätter fler ytor som tak, detaljer, dörrar och liknande, och fler rum. Därför är det extra viktigt att kulörpaletterna känns personliga.

Birgit Torkildsby

Birgit Torkildsby

Birgit Torkildsby, vår nya regionala kulörchef, har utbildning och lång erfarenhet av trendanalys, och har ständigt ett öga på vad som händer inom inrednings- och livsstilstrender. Här på LADY Inspirationsblogg kommer hon regelbundet att uppdatera oss med det senaste. Häng med!

Glödande skönhet

Färger ger ny energi till rummet! 2489 Bella är ett bra exempel på en kulör som verkligen sticker ut och som är en tydlig trendkulör för 2023. Det är något helt annat än de dämpade och brända rödorange tonerna vi har sett tidigare.

Häftig och uppseendeväckande, ganska vågad, men genial för den som är modig nog! 2489 Bella är namnet på kulören på väggen, och den beskrivs som en glödande, orange skönhet som ger ett lyft i rummet. Använd kulören där du behöver en kreativ stämningshöjare! Måla med vår mattaste väggfärg LADY Pure Color för en unik kulörupplevelse. 

Ta dig tid att hitta dina kulörer!

Om du slaviskt följer en färgtrend, eller kopierar stilen från din granne eller vän, så vill du med största sannolikhet göra en förändring ganska snart, för det här är inte ”helt du”, säger Birgit. Man behöver lägga lite tid på att hitta de kulörer man verkligen vill omge sig med över tid, och snarare använda färgtrender, sociala medier, inredningsmagasin och vänner som inspirationskällor. Kanske är det lite svårare, men det är definitivt roligare att jobba med att skapa ett helt personligt uttryck, så att det ”tål ögats slitage”.

Tips: Skulle du fastna helt kan du alltid ta hjälp av Jotun Kulörrådgivning, helt kostnadsfritt!

Mjuk som sammet! Väggarna är målade i kulören 10430 Savann med den supermatta färgen LADY Pure Color. Med matt färg blir upplevelsen av kulören helt unik, samtidigt som det ger väggarna ett mycket elegant, dämpat och nästan materiellt uttryck.

LADY 10430 Savann

Färger och känslor

Birgit säger att de senaste åren har gjort oss kollektivt robusta. Även om vi har blivit serverade med den ena utmaningen efter den andra, och det fortfarande finns mer än tillräckligt att oroa sig för, så kämpar vi på. Samtidigt har vi kanske fått några nya hjältar på vägen. De nya hjältarna är de som står emot, som säger ifrån, och som jobbar med förändring till det bättre. De som outröttligt arbetar för en rättvis och trygg värld är dagens förebilder och en stor inspiration för oss alla.

Sådana strömningar i tiden har alltid påverkat oss människor, och återspeglas i hur vi väljer att leva våra liv. Ja, det påverkar till och med vilka färger vi vill ha och känner behov av att omge oss med. Är du ute efter lugn och ro ska du till exempel välja gröna eller blå nyanser. Har du snarare behov av mer energi, optimism och kreativet i ett rum är gula eller röda nyanser det rätta valet. Svala toner, som beige och grått, främjar koncentration och fokus.

För den som behöver lite extra krydda i tillvaron finns det ett antal trendiga rödtoner i vårt kulörutbud. Väggen ovan är målad med LADY Pure Color i 20208 Poetry Red. 

När det kommer till inredning är färger det viktigaste verktyget vi har att ta till för att skapa den önskade stilen och atmosfären i ett rum, och på så sätt skapa ramarna för vårt vardagsliv.

Birgit Torkildsby

Vissa människor behöver omge sig med färger som triggar optimism, glädje och mod. Andra har behov av att hemmet ska fungera som en trygg famn – en varm och omslutande plats att landa på efter tuffa och hektiska dagar. Detta kommer givetvis skilja sig från person till person och familj till familj, poängterar Birgit.

Caspari_Statement Red

Kulören 20207 Statement Red tillhör nykomlingarna som lanserades i höstas, och definieras som en trendig, kraftfull rödton som älskar uppmärksamhet. Grafittikonstnären Steinar Caspari valde kulören som sin favorit, och vi kan se varför!

LADY 20208 Poetry Red.LADY 20207 Statement Red.

Läs mer om dessa rödtonerna och paletten CURATED LIVING här.

Dags att tänka nytt?

Ta gärna utgångspunkt från din favoritkulör och utforska nya kombinationsmöjligheter! I en lägenhet i norska Fornebu har de rosa och blå nyanserna i köket följt med in i vardagsrummets möbler, medan vardagsrumsväggen har fått en rogivande grön ton. Ett rosa-blått kök är inte för alla, MEN för någon kanske det är helt perfekt! Se fler bilder från Sara Wright Polmars färgstarka hem här.

Kjøkken i blått og rosaKöksinredningen har kulören 5044 Blåis. Väggen är målad med LADY Wonderwall i kulören 20047 Blushing Peach. Sidorna på köksön är målade i kulören 2782 Deco Pink. Foto: Annette Nordstrøm

Grønn stue i fargen 7628 TreasureVäggen i vardagsrummet är målad med LADY Pure Color i kulören 7628 Treasure. Foto: Annette Nordstrøm

Tips: Älskar du gröna växter? Grönt passar med grönt, så med gröna väggar är du rätt ute!

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

Vacker, matt och robust
 • Vacker, matt och robust
 • Extremt slitstark
 • Mycket smutsavvisande
 • Täckgaranti

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Trender inom färgsättning

Oavsett vilken stil du är ute efter finns det några gemensamma nämnare när det kommer till trender inom färgsättning och inredning, nämligen att det ska finnas sammansatta men holistiska kulörpaletter. Här är kulörchefens enkla regler:

 • Alla väggarna i rummet ska målas i samma kulör.
 • Taket ska ha en kulör som passar väggarna. Det är alltså inte tillåtet att välja vita tak på autopilot, men det betyder inte att det är förbjudet att måla taket vitt – men då ska det vara ett medvetet val.
 • Lister runt fönster och dörrar ska också färgsättas så att de matchar väggkulören väl. Och det samma gäller här – välj inte vita lister bara för att de varit vita sen innan.

Färgsätt närliggande rum harmoniskt, så att det blir en bra helhet när du tittar från ett rum in till nästa – eller välj en kontrastkulör för att framhäva speciella arkitektoniska element eller övergångar som trappor och korridorer.

Snyggt kök! Både väggar och tak är målade i samma kulör, 6378 Iconic – väggarna med den supermatta färgen LADY Pure Color och taket med LADY Perfection takfärg. Foto och styling: Annette NordstrømLADY-trioTakkulören 6378 Iconic fortsätter in i trapprummet och hallen, som leder vidare in i husets sovrumsdel. Där har väggarna fått två olika men lika och varma kulörer som båda står i kontrast till den kallare mintkulören i köket och allrummet. Trapprummet är målat i 12120 Desert Pink och hallen i 10428 Masala.  Se fler bilder från Ingrid Aune Westrums härliga hem här. Foto och styling: Annette Nordstrøm

Kulörpaletten är personlig och utvald från de boendes favoritfärger. Därför blir detta kulörer som de kan leva med länge och väl!

Birgit Torkildsby

Värmen från väggen… och taket

I badrummet är det extra skönt att svepa in sig i varma färger, säger Birgit. Badrumstrenden de senaste åren har gått mot att bara använda kakel i våtzonerna, och målade ytor på de resterande väggarna, berättar hon vidare. Denna trend fortsätter för 2023 och det är goda nyheter, för det är mycket enklare att göra badrummet personligt då – oavsett om du bygger själv eller tar över ett badrum när du köper bostad. Ska hela ditt badrum kaklas har du alltid kaklet att färgsätta, och bara det kommer göra en enorm skillnad för uttrycket.

LADY AquaDetta härliga badrum bjuder på varma kulörer, rena linjer och svarta detaljer. 11175 Adventure är en varm nyans som matchar de färgglada plattorna perfekt. Både tak och väggar är målade med våtrumsfärgen LADY Aqua. Foto: Annette Nordstrøm

Se fler bilder från Ingrid och Vidars badrum här.

 LADY Aqua

LADY Aqua

Vackra, silkesmatta våtrumsväggar
 • Ingår i Jotuns godkända våtrumssystem
 • Fuktbeständig
 • Täckgaranti

Lugna, neutrala kulörer

Birgit har många bra tips! – Istället för kritvitt, grått och svart kan du använda varmare vita toner, beige och brunt för ett mjukare och varmare uttryck i ditt hem. De hårdare varianterna (kritvitt, grått och svart) kan snarare användas på möbler och mindre detaljer, som till exempel konst. Detta blir då kontraster som stramar upp det hela lite, förklarar hon.

Se så fint djupet blir i inredningen när två intilligande rum har fått två ganska lika kulörer, den ena lite mörkare än den andra. Vardagsrumsväggarna är målade med LADY Pure Color och snickerierna med LADY Supreme Finish Silkematt i den lugna, beige tonen 1276 Soft, medan matsalsväggarna i den något mörkare gyllenbruna kulören 12125 Impression med LADY Pure Color. Taket är inte heller kritvitt, men har fått den varma vita nyansen 0486 Silke målat med LADY Perfection.

Nya gyllene, beige toner

Den nya trenden för i år är att de beige tonerna är mer gyllene än för några år sedan, och därför upplevs de som mer positiva och optimistiska kulörer, säger Birgit. De känns både tidlösa och samtida på samma gång, och ger ett modernt uttryck – speciellt om du målar väggarna med den matta färgen LADY Pure Color. Beige toner är fina att kombinera ton-i-ton, men får extra karaktär i kombination med en kraftfull accentfärg som rött. Och kom ihåg att även om väggarna är målade med matt färg kan du med fördel använda en halvblank eller helblank färg på lister och dörrar. LADY Supreme Finish, vår slitstarka färg för trä och panel, kommer i fyra olika glansgrader. Här är möjligheterna många för en personlig touch!

Vägg: 12080 Soft Radiance, målad med LADY Pure Color. Bröstpanel: 12080 Soft Radiance målad med LADY Supreme Finish. Välj mellan fyra glansgrader, från Pure Matt till Superblank. Dörr: 20207 Statement Red, målad med LADY Supreme Finish.

Vägg: 12080 Soft Radiance, målad med LADY Pure Color. Bröstpanel/lister: 10430 Savann, målade med LADY Supreme Finish.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

Vår bästa färg – till trä och panel
 • Ännu vackrare finish – även på dörrar och lister
 • Extremt slitstark
 • Suverän utflytning
 • Pure matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Naturen leverar ständigt säkra favoriter

Vi gillar att vända oss till naturen för lugn och trygghet – för att ladda batterierna, koppla bort och få inspiration. Därför går naturen aldrig ur mode, säger Birgit, men just nu har naturens färger verkligen fått ett uppsving, för det är just dessa saker vi har haft så stort behov av de senaste åren. För den som kanske känner sig lite osäker när det kommer till att välja kulörer till sitt eget hem är det bästa tipset att gå till naturen för att få hjälp. Ta till exempel blå och gröna toner, dessa kommer alltid vara säkra och bra färgval, eftersom vi är så vana att se dessa färger ute i naturen. Bara genom att höra kulörnamnen kan vi nästan känna pulsen sjunka; Lysning, Örtagård och Natural Green – alla är fina och användarvänliga nyanser av grönt.

Det är trevligt att bo i ett hem med gröna och jordnära nyanser. Väggen är målad med LADY Pure Color 8575 Natural Green. Denna gyllene gröntonen kommer att upplevas som levande, men samtidigt behaglig och lugn.

För den som kanske känner sig lite osäker när det kommer till att välja kulörer till sitt eget hem är det bästa tipset att gå till naturen för att få hjälp.

Birgit Torkildsby

 

8183 Örtagård är en frisk och frodig grönton som skapar en känsla av rymd. Här är väggen målad med LADY Pure Color, taket med LADY Perfection och hyllan med LADY Supreme Finish – allt i vackra 8183 Örtagård.

1109 Lysning är en gulton som balanserar mellan något lite syrligt, men samtidigt med en hint av något varmt. Detta är en nyans som alltid ger en trevlig och bra energi till rummet.

Läs mer om paletten NATURALLY GROUNDED här.

Ny, blå vinnare

Hitta en och annan favorit bland de vackra gröna kulörerna, men sedan kanske du väljer en nyans av blått till ett annat rum i hemmet. En blå kulör som efter bara en kort tid i Jotuns sortiment finns på ”allas läppar”, och åtminstone på mångas väggar, är 5530 Collected Blue. En klassisk, vacker blå nyans för tidlösa rum!

Blå toner är det perfekta valet för den som vill ha luftiga och tidlösa rum. Blått upplevs som diskret och behagligt – men ändå ljuvligt energigivande. Här ser du 5530 Collected Blue, målad med två olika produkter för ett unikt uttryck. Harmoniskt men ändå spännande! Den bakre väggen är målad med vår vackra supermatta färg LADY Pure Color. Väggen framför är målad med LADY Minerals kalkfärg. Kalkfärgen skapar ett matt, mjukt och varmt uttryck och ger dig möjlighet till att skapa ett personligt uttryck. Läs mer här.

Färgsättningsåret 2023 summerat:

 • Att använda mer färg. Färgsätt väggar, tak, dörrar, lister och detaljer! Dels för en snygg helhet, men även för att kunna arbeta med komplexa kulörpaletter.
 • Skapa en helhet i hemmet genom att få närliggande rum att passa ihop – eller genom att de står i kontrast till varandra.
 • Skapa personliga kulörpaletter som ”tål ögats slitage” – med andra ord, använd kulörer och kulörkombinationer som tilltalar dig.
 • Använd supermatt färg för att få den bästa och mest exakta kulöråtergivningen av dina favoritkulörer.
 • Använd klara, fräscha kulörer och pasteller för att skapa en optimistisk och glad atmosfär.
 • Använd varma toner för att skapa en trygg och omslutande känsla (de flesta kommer att behöva en kombination av de två sista punkterna).

Tusen tack, Birgit! Detta var både lärorikt och inspirerande. Vi glädjer oss över att få mer kulörinspiration från dig.

Då återstår bara att önska alla lycka till med kulörvalen under 2023!

Glöm inte att följa oss på Instagram och Pinterest!

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

DIY-projekt med Linn Eklund

Välkommen hem till Linn Eklund och hennes hemliga lilla vrå! Bakom köksluckorna finns ett dolt utrymme som Linn och hennes…

Vårig färginspiration från LADY

Våren är en bra tid att passa på att renovera och måla. Äntligen kan vi lämna det mörka vinterhalvåret bakom…

Hemma hos Claudia Galli Concha

Nyinflyttat och nymålat! Välkommen hem till skådespelaren och entreprenören Claudia Galli Concha med familj. I deras nya hem blev alla…

Tips och inspiration till påsk!

Nu längtar vi efter lite härlig påskledighet! Här får du tips och inspiration på en riktigt fin påskdukning och vackra,…

Hemma hos inredaren Erik Josefsson

Grundaren till inredningsbyrån JosefssonLjung, Erik Josefsson, har målat om hela matsalen i vackra LADY-kulörer. Se det fina resultatet och spana…

Ljust och fräscht hemma hos Kristin Rödin

Kreatören Kristin Rödin älskar vita, ljusa färger i sitt hem och föll för vår vackra gräddiga kulör 0486 Silke som…