Julens bästa cheesecake

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salta karamellpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här.

Bilden ovan: Väggen är målad med LADY Pure Color för ett supermatt och exklusivt uttryck. Den vackra kulören är 20207 Statement Red – visst är den härlig?

Läcker cheesecake till julfirandet

Julen bjuder på festligheter, god mat och mysig stämning. Men inget julfirande är komplett utan en smarrig dessert! Varför inte prova en smakrik och läcker cheesecake? Perfekt till tredje advent, till exempel! Vi lovar att doften av salt karamell och torkade apelsinskivor kommer skapa julstämning direkt.

Glad tredje advent, önskar vi på Jotun!

Ostekake med karamellpopcorn. Veggen er malt med LADY Pure Color i 20207 Statement Red.

En fin cheesecake är en trevlig dekoration i sig själv. Väggen bakom är målad med LADY Pure Color i 20207 Statement Red, en frisk rödton som tillför en härlig energiboost till julfirandet!

Ida Gran-Jansens bästa cheesecake

Ingredienser till botten

 • 12 st Digestivekex
 • 75 g smält smör
 • 1 tsk kanel

Ingredienser till fyllning

 • 500 g färskost eller cream cheese naturell
 • 100 g socker (motsvarar drygt 1 dl)
 • 3 ägg
 • 1/2 vaniljstång

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader. Klä en 22 cm springform med bakplåtspapper (både botten och på sidorna – använd lite smör på sidorna för att få bakplåtspappret att fästa bättre). Lägg digestivekexen i en plastpåse och hamra tills du får små smulor. Gör en boll av kexsmulorna tillsammans kanel och smält smör, därefter blandas allt samman och läggs över i formen. Tryck ned kexblandningen till botten och lite upp över kanterna. Grädda i ugnen i 10 minuter.

Skruva ned ugnstemperaturen till 150 grader. Blanda färskost/cream cheese, socker och fröerna från en halv vaniljstång i en köksmaskin med k-visp. Mixa samman i några minuter. Tillsätt ett ägg åt gången och rör runt lite mellan varje ägg. När alla äggen är iblandade, använd en slickepott för att skrapa ner resten längs sidorna. Mixa allt tillsammans en sista gång.

Häll ostfyllningen ovanpå kexbottnen i springformen. Grädda sedan hela kakan i 50-60 minuter. Kakan är färdig när den “dallrar” men samtidigt är stadig när du lägger den på springformen. Ta ut kakan från ugnen och förvara den kallt över natten eller i 4 timmar.

Receptet är hämtat här.

Vår läckra kulör 20207 Statement Red från vår senaste färgkarta STORIES skapar julstämning direkt. Väggen är målad med supermatta LADY Pure Color för ett exklusivt kulöruttryck.

Ostekake med karamellpopcorn

Julens godaste cheesecake är pyntad med hemgjorda, salta karamellpopcorn och torkade apelsinskivor! Receptet är skapat av den norska bakprofilen Ida Gran-Jansen.

Salta karamellpopcorn

Du behöver:

Ca. 100 g poppade popcorn

200 g socker

0,5 dl vatten

2 msk smör

Så här gör du:

Häll socker och vatten i en kastrull, koka därefter upp på medelvärme. Rör lite försiktigt i kastrullen (men inte för mycket) tills sockret får en gyllene färg. Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret omedelbart. Rör om tills du får en slät och blank massa. Häll i popcornet och blanda försiktigt ihop.

Avslutningsvis kan du breda ut popcornen på bakplåtspapper och låta svalna.

Vacker och sober juldukning! Väggen bakom är målad med supermatta LADY Pure Color i 20207 Statement Red.

Tørkede appelsinskiver til ostekake, veggen er malt med Statement Red

Torkade apelsinskivor kan användas till mer än bara kakdekoration! Här har Linda skapat vackra julkransar av de torkade apelsinskivorna. Väggen är målad med supermatta LADY Pure Color i 20207 Statement Red från kulörpaletten Curated Living.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vackraste väggfärg någonsin – supermatt
 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

Läs mer om kulörpaletten Curated Living här!

Så här gör du torkade apelsinskivor:

Apelsinskivorna gör du snabbt och enkelt själv. Dessa kan användas till kakdekoration, eller sättas ihop till vackra julkransar.

Apelsinskivorna torkas i ugnen på 60-70 grader i 8-12 timmar, beroende på ugn och tjocklek på skivorna. Apelsinkransarna skapar du en enkelt genom att limma ihop apelsinskivorna med hjälp av en limpistol. Du kan också använda skivade clementiner eller citroner.

Den vackra nyheten 20207 Statement Red skapar en stämningsfull bakgrund till julfirandet. Väggen är målad med LADY Pure Color för ett supermatt och exklusivt kulöruttryck. 

En glad tredje advent och en riktigt god jul, önskar vi på Jotun!

 

Foto: Annette Nordstrøm

Styling: Linda Elmin

Recept: Ida Gran-Jansen

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler samt influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…

12290 Antwerp Beige – en omedelbar klassiker

Mmm, beige. Den ljusa, gråbruna färgen som passar till allt och som vi aldrig riktigt tröttnar på. Men det finns…

4947 True Blue – en elegant kick till din interiör

Kulörnyheten Jotun LADY 4947 True Blue från vår nya färgkarta CANVAS är en frisk och ren blåton med omedelbara associationer…