Skapa en helhets-färgsättning på väggar och tak

Skapa en helhets-färgsättning på väggar och tak

När du ska skapa en färgsättning för ditt hem är det viktigt att du inte glömmer av taket. På bilden är taket målat med LADY Perfection 1024 Tidlös, och väggarna med LADY Pure Color 5503 Natural Blue

Färgsättning av tak

Oftast är det väggarna som får den största uppmärksamheten när man målar om. Trots att taket täcker så stor yta av ett rum, så glöms det ofta bort. Likadant är taket väldigt viktigt för att skapa ett vackert helhetsintryck.

Med en bra färgsättning av taket får du en helt annan upplevelse av rummet.

Skapa en varm WOW-effekt med ett rosa tak. I taket pryds LADY Perfection i nyansen 12120 Desert Pink. Samma kulör har använts på väggarna som är målade med supermatta LADY Pure Color. Bänken är målad med LADY Supreme Finish 20167 Welcoming Red, medan väggen och listerna närmast är målade i 12118 Hummus

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

Skapa spännande rum

Visste du att det är stämningshöjande att ha kulörer i taket? Med hjälp av takfärg kan du skapa ett lugn och en harmoni, samt en känsla av exklusivitet men även lekfullhet. En bra och genomtänkt färgsättning av taket har en större effekt än vad många tror. Du kan skapa spännande kontraster eller mjuka övergångar med hjälp av en takfärg. Utöver det kan du också skapa en känsla av en högre eller lägre takhöjd genom kulörvalet.

Skapa mjuka övergångar genom att använda samma kulör på väggen som i taket. Här har taket målats med LADY Perfection takfärg i 1392 Gul Antik och väggarna med kalkfärgen LADY Minerals i 1392 Gul Antik. Läs mer om våra nya kulörer i LADY Minerals kalkfärg här.

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levande kalkmatt yta
 • Unikt uttryck
 • Enkelt att lyckas
 • Täckgaranti

Här kombineras 12126 Silhouette  på väggarna och i taket. Taket är målat med LADY Perfection och väggarna med LADY Pure Color.  

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt exklusivt utseende
 • Unik kulörupplevelse
 • Slitstark
 • Täckgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

Genom att ha en kulör i taket får du ett mer spännande och intressant rum.

Mjuka övergångar

Genom att kombinera kalkfärgen LADY Minerals levande utseende med ett helmatt tak i LADY Perfection skapas mjuka och vackra övergångar mellan ytorna. Väggarna är målade med kalkfärgen LADY Minerals i kulören 8546 Local Green. Taket har samma kulör, men är målad med LADY Perfection takfärg. Foto och design: Benedicte Lobos. Styling Balthazar Interior

Du kan höja och sänka känslan av taket med hjälp av kulörer.

Foto: Benedicte Lobos. Styling Balthazar Interior

När kulörerna på väggen och taket möts skapas spännande kontraster. Här har inredaren valt en gråaktig beigeton till taket som skapar ett härligt lugn i rummet. I detta rum är väggen målad med LADY Pure Color 8546 Local Green och taket med LADY Perfection 1016 Blek Sand.

 

Läckert sovrum! Väggen och taket är målat i 10580 Soft Skin. Väggarna målades med LADY Pure Color, medan taket med LADY Perfection. Foto: Benedicte Lobos. Styling: Balthazar Interior

En vacker helhet

Att ha samma kulör på väggar och tak är verkligen vackert, och skapar en härlig helhet.

Här pryder supermatta LADY Pure Color väggarna i kulören 11174 Curious Mind. Taket får en perfekt finish med LADY Perfection takfärg som också är målat i 11174 Curious Mind. Foto: Annette Nordstrøm.

Sovrummet blir som en mjuk oas när man använder samma kulör på väggarna och i taket. Taket är målat med LADY Perfection i 7637 Exhale, medan väggarna är målade med supermatta LADY Pure Color. Foto: Annette Nordstrøm.

På vår hemsida hittar du en komplett översikt på vilka kulörer som kan brytas i LADY Perfection takfärg.

Mörkare nyanser i taket

Många blir överraskade vad en mörk kulör i taket kan göra med ett rum. Dessa nyanser gör stor skillnad på känslan och stämningen. LADY Perfection TakmalingTaket är målat med LADY Perfection i kulören 1462 Grå Skiffer. Väggarna är målade med LADY Balance i kulörerna 1624 Lätthet och 1434 Elegant.

LADY 1462 Grå Skiffer.LADY 1434 Elegant.LADY 1624 Lätthet.

LADY Perfection ger inget dropp och spill, och har goda påföringsegenskaper. Den är speciellt utvecklade för att göra det lätt att lyckas med ett vackert, matt tak.

I denna lägenhet har ägarna målat alla tak i alla rum i 0394 Varmgrå. Vardagsrumsväggen är målad med LADY Pure Color i kulören LADY 10679 Washed Linen. Se filmen som visar hur de tänkte med färgsättningen av taket.  I sovrummet (som du kan se i filmen), har de målat väggarna med LADY Pure Color1352 Form

Dämpat och behagligt

Väldigt många väljer vita eller ljusa nyanser i taket. Och det är inte helt utan anledning när vi bor där vi bor. Med lite dagsljus, under större delen av året, är det viktigt för många att få in så mycket ljus som möjligt i rummet. Ljusa tak ger en vacker och luftigt känsla.

Genom att välja ljusa nyanser med lite värme kan du skapa ett dämpat och behagligt uttryck. Här rekommenderar vi den gråaktiga vittonen 1024 Tidlös i kombination med de blåa väggarna. Det ger en mjukare kontrast mellan tak och väggar än om taket hade varit kritvitt – samtidigt som taket upplevs ljust och lätt.

otun-lady_5503-Natural-Blue-LADY-Perfection_1024-TidlosTak: LADY Perfection 1024 Tidlös. Vägg: LADY Pure Color 5503 Natural Blue

Lugna vittoner ger en varm känsla

Vitt är inte bara vitt. För att få en god harmoni är det viktigt att välja en vitton som passar både till väggfärgen och kulören på fönster, dörrar, golv, o.s.v. Här kan du få mer tips kring val av vittoner.

Skapa en vacker harmoni genom att kombinera olika neutrala kulörer. I denna bild är den främre och bakre väggfärgerna gyllene. Taket målades därför i kulören 0486 Silke som blev den perfekta matchningen. Väggen närmast har kulören LADY Pure Color1276 Soft, medan den bakre väggen är målad med  LADY Pure Color 12125 Impression. Dörr, karm och golvlister är målade med LADY Supreme Finish Matt 1276 Soft.

Här får du tips på vilka vittoner som passar till kulörerna i vår senaste färgkarta LADY REDISCOVER.

Det perfekta lyftet

När taket inte har fräschats upp och målats om på ett tag kan kulören upplevas som smutsig eller gul. Då kommer ett par strykningar med LADY Perfection att göra underverk. Ett nymålat tak är ett lyft för hela rummet. I små rum med låg takhöjd kan det innebära att man tillför extra ljus och en fin kulör.

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel att påföra – utan dropp och spill
 • Vackert och jämnt resultat
 • Täckgaranti

Så målar du taket

1. Välj en LADY-kulör

Kolla in våra tips på kulörkombinationer på baksidan av våra kulörprover. Alla kulörer med märket ¤ går att brytas till LADY Perfection. Du kan även kolla in vår översikt på kulörerna på vår hemsida.

2. Rengör, torka av och maskera

Använd en mopp och tvätta taket med Jotun special målartvätt– snabbt och enkelt!

3. Måla med roller

 • Påför färgen med pensel i kanterna först. Resten av taket ska målas med roller vid släta tak. Använd förlängningsskaftet och måla i hela längder, då kommer du att få ett jämnare resultat.
 • Börja med att rolla i hörnen och måla, om möjligt, i samma längdriktning som ljusinsläppet.
 • Försök att undvika att ”rollerspår” (d.v.s. skapa spår efter rollern).
 • Påför tillräckligt med färg och måla vått-i-vått.

Den prydligaste ytan i huset

Många tycker att det är jobbigt att måla taket. Men det är ju egentligen den yta i rummet som kräver minst förarbete. I taket är det lite som ska skruvas ner och flyttas på i jämförelse med väggarna. Täck möblerna och skapa en bra arbetsplats i rummet. Med ett långt förlängningsskaft på rollern blir jobbet lättare.

Att måla taket är lättare än vad du tror och effekten är överraskande stor.

LADY Perfection har ett stort kulörutbud, och som utvecklas ständigt. Se alla kulörerna här.

Bilderna från färgkartan
Foto:  Line Klein
Styling: Kraakvik & D’Orazio.

Olivia Larsson
Olivia Larsson

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

12290 Antwerp Beige – en omedelbar klassiker

Mmm, beige. Den ljusa, gråbruna färgen som passar till allt och som vi aldrig riktigt tröttnar på. Men det finns…

4947 True Blue – en elegant kick till din interiör

Kulörnyheten Jotun LADY 4947 True Blue från vår nya färgkarta CANVAS är en frisk och ren blåton med omedelbara associationer…

Industriell stil hos Johanna

Välkommen hem till Johanna Ericsson med familj! Vi fick chansen att hälsa på i det egenritade, nybyggda ladhuset med industriell…

Bonnies barnrum i 1775 Fresh Pasta

Gör som Sara Biderman och färgsätt ett barnrum med den optimistiska och härliga gultonen 1775 Fresh Pasta från vår senaste…