UNDVIK FELKÖP TILL DITT HEM

UNDVIK FELKÖP TILL DITT HEM

Gör DIN EGEN färgkarta att ta med när du shoppar inredning
Det är alltid lika roligt att köpa nya saker till hemmet, särskilt om du just har målat om väggarna. Oavsett om du har gått ”bananas” med de fräscha kulörerna i LADY Spring & Summer 2015, eller valt mer dämpade toner som till exempel LADY 5249 LINBLÅ som på bilden ovan, så kommer här några tips som jag tror du kan ha glädje av.

Det finns så mycket fina saker därute, men allt passar inte ihop med kulörerna hemma hos dig. Få människor klarar av att komma ihåg kulörer, och när man står där i affären är det lätt att tro att det man hittat kommer att passa in i inredningen hemma. För att få till en enhetlig inredning är det därför smart att du sätter ihop ”dina” kulörer i en liten solfjäder. På så sätt har du en liten guide som hjälper dig när du ska köpa möbler, textilier och andra inredningsprylar. Som inredningsarkitekt är jag helt beroende av mina kulörprover, både för egen del och för mina kunders.

Steg 1: KLIPP UT ”dina” kulörer från LADY-färgkartan
Om du planerar att måla om fler rum bör du också ta med de kulörerna så att din färgkarta blir komplett. På det här sättet kommer du till slut att få en enhetlig inredning. Glöm inte att ta med de vita kulörerna. Vitt är ju som bekant inte bara vitt, utan kan ha inslag av flera andra toner. Jotuns färgkartor hittar du i de flesta färgbutiker, eller så kan du beställa dem HÄR. Du kan också använda de fina kulörchipsen från Jotuns invändiga kulörcenter.

Jotun-LADY-Lag-din-egen-fargevifte

Steg 2: sätt ihop kulörproverna i en solfjäder
Ett litet hål i ena hörnet på varje kulörprov och ett snöre gör susen. Detta har flera fördelar: kulörproverna tar liten plats i väskan, och du undviker att påverkas av de övriga kulörerna i färgkartan. Du kan också komplettera solfjädern med textilprover när du hittat rätt, så att översikten hela tiden representerar helheten.

Kulörproverna i Jotuns färgkartor är inte tryckta, utan målade med riktig färg. Därför bör du förvara din solfjäder i en mapp eller liknande, för att skydda ytorna. Kulörerna i den här solfjädern är LADY 5249 LINBLÅ, LADY 10341 KALK, LADY 10342 KALKGRÅ och LADY 7236 CHI.

Jotun-LADY-Lag-din-egen-fargevifte-2

Steg 3: Ha LADY-solfjädern med dig i väskan!
Ofta dyker de bästa klippen upp när man egentligen inte alls hade tänkt handla inredning. Då kan det vara bra att ha kulörguiden med sig för att kolla så att det funkar ihop. Den är också till stor hjälp för personalen i butiken som då kan ge dig bättre tips och råd. Har du med dig dina kulörprover kan det också göra dig mer medveten om dina val när du hittar något som du faller för, men som egentligen inte alls passar hemma hos dig. Det kan ibland vara svårt att avstå, men då får man komma ihåg att det betalar sig i slutändan i form av en enhetlig och planerad inredning.

Jotun-LADY-Lag-din-egen-fargevifte-3

Avatar
Avatar

Adele

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…