Vackra kulörer i torpet

Vackra kulörer i torpet

Drömstugan i skogen
I samarbete med Hytteliv har vi varit med om en vacker förvandling ute i skogen! Närmare bestämt i Berits lilla torp i Lunner på Hadeland. Förra sommaren hittade Berit sitt drömtorp i Lunner – en 50 m2 stor stuga på toppen av en liten höjd, och genast infann sig den där sköna känslan hon varit ute efter. Hon var van vid stuglivet både i fjällen och vid havet, men torpet i skogen, det var något nytt. Men nu inser hon att hon är i sitt rätta element; det är i skogen hon trivs allra bäst.

– Att komma till Lunner är lyckan för mig. Utvändigt ger stugan en känsla av robust hantverk och även om den är liten så ”ruvar” den liksom i terrängen på sitt alldeles eget speciella sätt, berättar Berit leende.

2Fine-farger-til-hytta-ute-01

Berit ville sätta sin egen prägel på stugan, byta ut lite kulörer och se på nya praktiska och smarta lösningar för att underlätta livet på torpet. Därför kontaktade hon magasinet Hytteliv och inredningsdesignern Siv Brenne som, tillsammans med oss på Jotun, tog sig an projektet med att förvandla det lilla torpet i skogen. Siv Brenne har en lång och gedigen erfarenhet av inredning och kulörer, så allt var upplagt för ett vackert slutresultat.

När vi – Siv Brenne och undertecknade – satte oss ned för att kika på kulörpaletterna blev vi ganska snabbt eniga om i vilken riktning vi skulle gå. Vi tog inspiration från naturen och närheten till skogen, samtidigt som vi vägde in några detaljer i stugan som sedan tidigare gick i blågröna nyanser. Berit hade dessutom en del gamla möbler som hon tyckte väldigt mycket om och ville skulle passa in i inredningen. Känslan skulle vara varm, ljus och behaglig och inbjuda till lediga dagar i skogens stillhet. Därför stod de blågröna tonerna ut för oss som klara favoriter eftersom de skapar ro och balans, samtidigt som de ger ett fräscht intryck i rummet. Grundtonerna valde vi att lägga i varma, dämpade beigea kulörer.

– Att tillföra naturelement i alla rum var väldigt viktigt för att skapa rätt uttryck och atmosfär i stugan, berättar Siv Brenne. Så detta är något som hon jobbat aktivt med genom hela stugans planlösning. Några av väggarna har till exempel fått behålla det obehandlade eller laserade träet, just för att understryka naturens närvaro. Vi var också noga med att måla väggytorna med matta färger för att det kändes mer naturligt och passande i den här miljön. Matta, målade panelväggar är något som fler borde fundera på – det är otroligt läckert!
– Ja, matta ytor kändes helt rätt i det här vilda men vackra landskapet, tillägger inredaren Siv Brenne.

Och detsamma säger stugägaren själv:

– Invändigt har jag fått den lilla fristad som jag alltid drömt om! Här är det skönt att vara, kulörerna ger ro i själen och alla de matta ytorna står sig väldigt fint mot varandra – blank färg på väggarna hade blivit helt fel. De små färgklickarna här och var gör att helheten inte blir alltför ”stram”, utan får en egen prägel som kanske är det allra viktigaste för att skapa harmoni, säger Berit. Tidigare hade stugan en ganska färgsprakande kulörpalett med en hel del mörka nyanser som tog väldigt mycket av det härliga dagsljuset.

3kjoekken-foer-maling

Köket FÖRE

4Fine-farger-til-hytta-inne-11

Idag är köket ljust och fräscht med inslag av blågröna toner. Bänkskivorna i trä ger rummet en behaglig mjuk känsla. Panelväggarna: LADY Supreme Finish matt 1140 Sand. Paneltak: LADY Supreme Finish matt 471 Lys Antik. Köket kommer från Bærum Kjøkkensenter, och är i kulören s3005-B80G. Vill du själv måla om ditt gamla kök, använd LADY Supreme Finish – vår bästa färg för trädetaljer inomhus.

Varm känsla i vardagsrummet
Det varma och inbjudande vardagsrummet är det perfekta stället för avkoppling och mys. Här kan vi lätt sjunka ner i soffan framför den sprakande brasan tillsammans med goda vänner och en bit mat. Berits fåtölj var en viktig detalj att ta hänsyn till då den var en av de möbler hon önskade ta med sig till stugan.

Medan väggarna är varmt beigea har små detaljer i själva inredningen fått gå i olika rödrosa toner, som det målade bordet och kuddarna. De röda tonerna gör sig väldigt fint emot det röda teglet i den öppna spisen.

– Från början var jag skeptisk till alltför många kulörer men nu är jag otroligt nöjd, säger Berit. Kulörerna har en samklang som skapar harmoni oavsett vartåt man riktar blicken. Siv har hjälpt mig att se helheten, men också att förstå vikten av att bryta av med kontrastfärger. 1140 Sand, som är på väggarna i vardagsrummet och i köket (på överskåpen) är vacker, varm och harmonisk. Den passar till allt och matchar väldigt fint till alla fina saker jag har fått ärva från mitt föräldrahem.

5Fine-farger-til-hytta-07

Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 1140 Sand. Bord: LADY Supreme Finish 2283 Mörk Engelsk röd. Furugolvet är vitoljat och lackat.

6Fine-farger-til-hytta-inne-8

Skön avslappning framför öppna spisen. Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 1140 Sand. En kulör som fungerar utmärkt till vita toner som 1624 Lätthet, 1001 Eggvit samt 1453 Bomull.

8Fine-farger-til-hytta-09

Goda måltider intas runt det stora bordet med den fina sittbänken (Skeidar). Korgstolarna är lätta och enkla att flytta på om man behöver fler sittplatser inne i vardagsrummet.

Sovrummen
Blågröna kulörer är lugnande och svala, och därför ett bra alternativ till sovrum. Vi har valt att ge huvudsovrummet den dämpade, lite gråtonade blågröna kulören 6315 Jade, och resultatet blev svalt och behagligt. Här kan man lätt finna ro på kvällen och vakna utvilad på morgonen. : )

– Kulören Jade, som är på väggarna i det stora sovrummet är en kulör som skiftar i djup efter ljuset ute och efter årstiderna. Den kan vara nästan varmt blåturkos i morgonljuset och mer grönblå på kvällen, något som ger vackra varierande upplevelser och intryck och inbjuder till mer än en kopp kaffe i sängen, säger en glad stugägare.

9Fine-farger-til-hytta-19

Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 6315 Jade. Jade är en kulör som gör sig bäst tillsammans med vita detaljer i 9918 Klassisk Vit eller 7236 Chi. Den kan lätt se lite grå ut ihop med mer gula vittoner som Eggvit och Bomull.

10Fine-farger-til-hytta-inne-20

Sovrummet har en härlig utsikt mot det vackra landskapet. Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 6315 Jade. Fönster: LADY Supreme Finish halvblank 6232 Sjøalge

12Soverom-for-maling1

Så här såg sovrummet ut INNAN Siv Brenne och Jotun/LADY satte sin prägel på det.

Ljust och trevligt gästrum
I gästrummet har Berit investerat i två platsbyggda, väggfasta sängar som passar in perfekt i det lilla rummet. Under sängarna finns sänglådor från Ikea som ger värdefulla förvaringsmöjligheter. Med mjuka madrasser och sköna sängkläder hälsar rummet nu gästerna välkomna att övernatta. Väggarna i gästrummet är målade i en ljus kulör för att skapa mer ljus och trivsel.

– 1376 Froströk som vi har valt på väggarna i gästrummet får mig att tänka på en kornåker om hösten, bara en liten touch av gyllengult. Här sover och vaknar man skönt i en rogivande atmosfär, säger Berit.

13Fine-farger-til-hytta-inne-21

Inbjudande och läckert gästrum i ljusa toner. Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 1376 Froströk. Våningssängar: LADY Supreme Finish halvblank 1376 Froströk. Fönster, dörr och karm: LADY Supreme Finish halvblank 6232 Sjøalge. Sängarna är byggda av Olerud Snekkerverksted.

14Fine-farger-til-hytta-inne-22

Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 1376 Froströk. Fönster: LADY Supreme Finish halvblank 6232 Sjøalge.

16Gjestrom-for-maling

Gästrummet FÖRE

 

Tidigare hade gästrummet starka och sprakande kulörer. Dagens lösning innebär verkligen en total förvandling!

Frisk morgonstund
Badrummet var från början blått, men här ville vi ha en lite mildare nyans för att skapa en lugnare stämning. För att få en mer rustik och lantlig prägel bytte vi ut de gamla skåpsdörrarna mot läckra textilier, men vi lät själva kommoden vara kvar. Här har inredaren Siv, med hjälp av små, snygga ändringar, lyckats skapa ett helt nytt rum. Berit berättar att hon har många mysiga morgnar här inne med utsikt över betande kor och vackra landskap. Sådant ger ro i själen.

17Fine-farger-til-hytta-inne-16

Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 4017 Pilasterblå. En blå kulör som fungerar fint till Lätthet, Eggvit och Bomull. Skåp: Målat med LADY Supreme Finish 4153 Blåman. Bänk: LADY Supreme Finish 9913 Lamull. Textil från Green Apple. Bänk och korg från Lama.

18Fine-farger-til-hytta-inne-15

Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 4017 Pilasterblå. Skåp: LADY Supreme Finish 4153 Blåman. Bänk: LADY Supreme Finish 9913 Lamull. Textil från Green Apple. Bänk och korg från Lama.

20bad_for_hadeland

Badrummet FÖRE

 

Badrummet var redan blått, men kulörerna var relativt starka och tog lite för mycket ljus. Mörka kulörer reflekterar mindre ljus än ljusare kulörer.

Välkommen in
Som jag nämnde tidigare var det viktigt för inredaren Siv Brenne att bevara naturelementen och känslan av trä i alla rum, något som verkligen kom fram i entréhallen. Här bevarade vi de gamla panelväggarna och gav dem bara en strykning med LADY Pure Nature interiörlasyr i kulören 9041 Drivved. Vi vill dock påpeka att interiörlasyren egentligen är tänkt till ny, obehandlad panel, men vi chansade på en rejäl tvätt av väggen med Jotun Husvask innan vi vågade oss på en strykning med lasyren. Det viktiga att komma ihåg bara, är att slutresultatet på gulnad panel kommer att avvika från våra prover eftersom dessa är laserade på obehandlat trä som inte hunnit gulna. Lasyrkulörer är ju transparenta, så viss avvikelse är oundviklig. Idag ger dig hallen ett varmt välkomnande till skogen och en vacker kontrast till dörrarna som är målade i kulören 6232 Sjøalge.

21Fine-farger-til-hytta-inne-23

Välkommen in! Laserade panelväggar: LADY Pure Nature 9041 Drivved, i vacker kontrast till innerdörrar målade i LADY Supreme Finish halvblank 6232 Sjøalge. Ytterdörren är beställd färdigmålad från Trollheim Vekst AS i s4005-B80G. Det lilla platsbyggda skåpet fick självklart vara kvar men det fick sig en strykning med LADY Supreme Finish i en ljus kulör.

Runt väggarna i skogen
Den idylliska stugan vilar tryggt på toppen av en liten höjd omgiven av vackra ängsblommor och skogens natur. Stugan var mörk, men hade detaljer i lite mer kulör när Berit köpte den. Hon ville ge fasaden en strykning med färg för att skydda den mot väder och vind under flera år framöver. Hon ville behålla stugans mörka kulör och målade fasaden med Jotun 734 Brunsvart. De små spröjsade fönstren blev ljusa och fina med Jotun 1376 Froströk. Fönsterluckorna fick en dämpad blå ton: Jotun 4252 Kimrök Dämpad.

23Fine-farger-til-hytta-ute-01

Väggar: Jotun 734 Brunsvart. Fönster: Jotun 1376 Froströk.

24Fine-farger-til-hytta-ute-061

Precis runt knuten har Berit fri tillgång till de vackraste ängsblommorna.

25Fine-farger-til-hytta-ute-05

Väggar: Jotun 734 Brunsvart. Fönster: Jotun 1376 Froströk, med luckor i Jotun 4252 Kimrök Dämpad.

Lägg märke till att vi valt att måla den mysiga uteplatsen vid entrédörren i en kontrastkulör, den ljust beigea Jotun 1283 Ljus Grå Umbra. Detta skapade en ljus och trevlig uteplats som inte blir glödhet i solskenet, och som ger ett ljust och härligt intryck. Visst blev det en läcker detalj?

27Fine-farger-til-hytta-ute-03

Uteplatsen har fått en ljusare kulör än resten av fasaden. En praktisk och snygg lösning. Mörka väggar: Jotun 734 Brunsvart. Ljusa väggar: Jotun 1283 Ljus Grå Umbra. Fönster: Jotun 1376 Froströk.

28Fine-farger-til-hytta-ute-24

Här kan man sitta och njuta av livet i lugn och ro med en kopp kaffe, tryggt i lä för väder och vind.

Vi tackar Berit, Hytteliv och Siv Brenne för ett gott samarbete och ett fantastiskt projekt. Vi är stolta över både färgerna, kulörerna, inredningen och stugägarens egen insats! För ni ska veta vad Berit har målat – hon säger själv till Hytteliv att hon nästan har en examen i renovering – men hon har lärt sig otroligt mycket på vägen. Resultatet blev i alla fall otroligt vackert. En riktigt liten drömstuga!

Jag är säker på att alla våra fina LADY-läsare instämmer när vi säger: tusen tack för att du öppnade dörren och bjöd in oss, Berit!

30Fine-farger-til-hytta-inne-12

Vackra Berit med en vacker blombukett i sitt nyrenoverade kök. Panelväggar: LADY Supreme Finish matt 1140 Sand (läs mer om köket i början av inlägget).

 

Nina
Nina

Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

7685 Subtle Green – en subtil, vacker grön färg

I färgkartan CANVAS presenterar vi hela fyra gröna kulörer för 2024. En av dessa är en dämpad, subtil och vacker…

Julens bästa cheesecake

En härlig cheesecake, med salted caramelpopcorn och torkade apelsinskivor, blir garanterat en favorit till julfirandet! Se det utsökta receptet här….

7686 Mindful Green – en balanserad grön färg

Vår senaste LADY-färgkarta CANVAS bjuder på flera gröna färgnyheter – till exempel den mörkgröna, djupa kulören 7686 Mindful Green! Inspireras…

20217 Muted Coral – en vacker korallröd nyhet

Jord och sand, snäckor och stenar. Naturen bjuder på betydligt fler färger än grönt. Lugna jordfärger, dämpade gultoner och varma…

12291 Soft Brown – en djup och elegant brun färg

Vill du måla om i en brun färg? I den senaste färgkartan från LADY, CANVAS, hittar du vår kanske vackraste…

2224 Indi Pink – en dämpad och allsidig rosa ton

Rosa kan betyda många saker för olika personer, men i de flesta fall går det att hitta en rosa färg…